Saturday, October 17, 2009

Kaitan waktu gempa bumi dengan Al-Quran


Semoga apa yg terjadi menjadikan iktibar untuk kita terus beramal kepada ALLAH & tidak leka…bumi makin tenat....dh uzur...Fikir2kanlah...& Selamat Beramal..Wa’allhu’alam..

Gempa di Padang jam 17.16, gempa susulan 17.58 , esoknya gempa di Jambi jam 8.52 . Cuba lihat Al-Quran! demikian bunyi pesan singkat yang beredar. Siapa pun yang membuka Al-Quran dengan tuntunan pesan singkat tersebut akan merasa kecil di hadapan Allah Swt. Demikian ayatayat Allah Swt tersebut:

17.16 (QS. Al Israa? ayat 16): ?Dan jika Kami hendak membinasakan suatu negeri, maka Kami perintahkan kepada orang-orang yang hidup mewah di negeri itu (supaya mentaati Allah) tetapi mereka melakukan kedurhakaan dalam negeri itu, maka sudah sepantasnya berlaku terhadapnya perkataan (ketentuan Kami), kemudian Kami hancurkan negeri itu sehancur-hancurnya.?

17.58 (QS. Al Israa? ayat 58): ? Tak ada suatu negeri pun (yang durhaka penduduknya), melainkan Kami membinasakannya sebelum hari kiamat atau Kami azab (penduduknya) dengan azab yang sangat keras. Yang demikian itu telah tertulis di dalam kitab (Lauh Mahfuz).?

8.52 (QS. Al Anfaal: 52): (Keadaan mereka) serupa dengan keadaan Fir?aun dan pengikut-pengikutnya serta orang-orang sebelumnya. Mereka mengingkari ayat-ayat Allah, maka Allah menyiksa mereka disebabkan disebabkan dosa-dosanya. Sesungguhnya Allah Maha Kuat lagi Amat Keras siksaan-Nya.?

Tiga ayat Allah Swt di atas, yang ditunjukkan tepat dalam waktu kejadian tiga gempa lalu di Sumatera, berbicara mengenai azab Allah berupa kehancuran dan kematian, dan kaitannya dengan hidup bermewah-mewah dan kedurhakaan, dan juga dengan keadaan Firaun dan pengikut-pengikutnya. Ini tentu sangat menarik.

sumber : eramuslim

7 comments:

miSs siv said...

besar kuasa Tuhan kan..
da ramai scientist yg kaji Quran da tau kan..
dgr cite ramai yg masuk Islam..
cuma tak diperbesarkan..

Framestone said...

semalam khubah jumaat membicarakan mengenai isu ini....

Ivy Metaga said...

aie terima kasih utk berkongsi info ini, hurmm..dunia dah semakin tua...

TokNabe said...

Dunia semakin lama semakin tua,peringatan yang diberikan oleh Allah memberi ikhtibar kepada mereka yang sedar. Kepada mana yang lalai.. adalah satu kerugian kepada mereka.

messyremo said...

owh..aku pernah bace nih~~

wallahhualam~~

kita yg kat sini pun jaga2 gak..
byk sgt bnda pelik2 berlaku kat sini~~

anaklaut said...

salam.

entri yg sangat menginsafkan...
moga allah swt memberi ganjaran pahala pada anda..amin.

pijah@hakuna said...

thenks aie. ;)

dunia makin kabur di mata. masa depan entah sempat ke x. amalan entah ada ke x. semoga diturunkan hidayah pada semua umat Nabi Muhammad.

aie i lev u fren. ;p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails