Monday, December 01, 2008

Koleksi

Semalam.Hujung minggu biasanya saya jarang ke kedai bapa saya.Lepak2 kat rumah lagi syiok.(hehehe.malasnya aku ni..) Tambahan pula, kami ada tetamu istimewa yang datang ke rumah.(hallamak..sekali terlupa la nak story pasal tetamu istimewa kami..)Tengahari bapak saya pulang dari kedai.Maksudnya kedai ditutup sebab nak memenuhi undangan majlis perkahwinan anak kenalannya di kawasan perumahan saya.

Saya tak ikut mereka ke majlis tersebut. Duduk rumah sorang2 sambil bongkar segala barang yang saya dah kumpul banyak2. Saya susun elok2 sebabnya saya sayang benda2 ni semua. Entah kenapa saya sayang…Mungkin ianya berguna bagi saya.

Tengok..inilah barang2 yang saya suka kumpul.(beg kertas, tali leher, segala bagai jenis pen)

Beg kertas

Tali leher

Pen

KENAPA KUMPUL BARANG2 NI?
Saya kumpul barang2 ni sebab saya rasa seronok.

KENAPA RASA SERONOK?
Sebabnya ia memberikan saya kepuasan yang amat.Maksud saya barang2 yang saya kumpul ni mempunyai value yang tersendiri.

Beg kertas :Saya kumpul sebab ianya bukan mudah untuk saya dapat. Bila ada event2 tertentu atau pameran sahaja saya akan dapat beg kertas yang terhad. Lagi satu, saya suka kalau menghadiri majlis perkahwinan yang memberikan saya beg kertas sebagai cenderahati.Memang unik sebab ada gambar pengantin di situ.hahaha.

Tali leher :Saya suka dengan corak yang pelbagai pada tali leher walaupun tuntutan kerjaya nanti tak memerlukan saya memakai tali leher sepenuh masa.hahaha.Mana tau, suatu hari nanti saya boleh jual dengan harga yang begitu tinggi….boleh la kasi dana tersebut pada yang memerlukan.kih3

Pen :Saya suka walaupun saya hanya memakai tak sampai 5 batang pen satu semester. Saya kumpul segala bagai pen ni atas sumbangan kawan2..bila abis pen je ada yang sudi kasi saya.kih3.

Balik dari jemputan kahwin, mak saya keluarkan satu peti. Saya tak pasti ada apa tapi yang tak sangkanya mak juga ada koleksi tersendiri. Tengok tu..segala bagai bunga telur yang mak dapat dari pengantin, mak kumpul semuanya. Kagum!



KENAPA MAK KUMPUL?
Sengih. ‘tu la..sekarang semuanya ada nilai.Mana tau esok lusa ko atau adik ko yang kahwin, mak guna je yang ni..tak yah membazir.Pastu bunga telur ni isi dalam beg yang ko kumpul tu..’ **Erk..kelu tanpa bicara..Ya ampun, betul ke apa yang didengar?mak memang sahut seruan kerajaan supaya amalkan sikap kitar semula. Tak terfikir sampai ke tahap ni mak sahut seruan kerajaan.Saya hanya terkedu menelan air liur.

*Patutla masa majlis cukur jambul cucu mak, amsyar, ada pelbagai warna bunga telur untuk tetamu.mungkin mak guna yang ni kot…

amaran keras : kepada abg saya yang sorang ni...anda dilarang mengambil barang2 saya walaupun anda mampu membeli secara cash.ha8

notakakikukumalu :

Barang yang lama jangan dibuang.
Kita selalu lupa atau jarang ingat apa yang kita miliki, tetapi kita sering kali ingat apa yang orang lain ada.

12 comments:

azza_irah said...

ahakss...kita punya minat yg sama yang..kumpul beg kertas ...hehee..pastu bila nak isi apa2 nk bg org senang je main capai...tapi tiap satu beg kertas tu ada kenangan sendiri kan..

bear apa kabar yang...

Janggeltrekker said...

Ayoooo ramainyer beg kertas tuh!!!!! Kagum sehh..

Papa-Itam said...

minat yang menarikkkkkkkkkkkk....
lepas ni nak kumpul apa plak yer....

ah tok said...

Untuk pengetahuan anda, saya tak akan ambil kalau bukan kepunyaan saya. Ahaks.!!

Amacam kalau saya offer kepada anda beg-beg kertas saya, tali leher saya. Mahu ke?

Saya pengumpul poskad, key-chain dan sabun-sabun hotel yang tegar. Haha!

Awal tahun baru bermulalah entri mengenai koleksi poskad saya. Hehe!

.

ladylikeme said...

amboi..rajinyer kumpul...

addyaholix said...

salam.
aku dulu kumpul kad topup.
dari sejak mula pakai henpon.
bila bosan, aku kira jumlah aku pernah belanja untuk topup.
makan puluhan ribu haha!
tapi bila nak pindah kl aku buang semua.

Tirana said...

Anak dan mak sama naik suka kumpul barang..hehehe..Kak tirana pun suka kumpul beg kertas tu.. Ada masa beli lagi buat koleksi..hehehe

SiS-lin said...

wah byk nye koleksi dia..mmg menarik dn kagum la sis tgk aie..jarang ada org lelaki nk kumpul hobi cam ni tau....bravo to you aie...

A t i Q a h said...

Huih. Banyaknya paper bag tu. Mak saya pun rajin kumpul paper bag. Tapi kalau saya terasa tak ada bekas nak letak barang, saya ambik je paper bag beliau. Hihi.

Silence said...

ada jugak ea org laki suka kumpul paper bag? haishhh.. saya pon suka kumpul beg kertas..beg plastik yg cun2 :)) tp beg plastik sampah x mo la kumpul :p~

:: Cikgu Wiween :: said...

phewww giler byk beg kertas aie!! tie tu pun comei2 belako! heheheh pinjam! :P

err...aie suda ditag!!

.::c!kzUrA::. said...

salam....

thanks sbb sudi ziarah..

*wah, same la minat kita..paper bag!zura pon suke gak kumpul n syg sgt ngn paper bag tu..ekeke

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails